Wat is Boys Action?

Stichting Boys Action promoot jongensdans. Omdat in onze ervaring de danswereld als geheel de focus op vrouwen ligt, richt Boys Action zich specifiek op jongens. Daarmee wordt plezier en kwaliteit in jongensdans gestimuleerd en bevorderd Boys Action de doorstroming van danstalent naar opleidingen en dansgezelschappen in binnen-en buitenland.

Boys Action werkt volgens een eigen lesmethode, onderhoudt een netwerk van dansscholen, biedt selectietrainingen aan voor getalenteerde jongens en werkt samen met ArtEZ – University of the Arts in Arnhem.

 

Boys Action Dance Method, netwerk en satelietscholen

BOYS ACTION is een talentontwikkelingsnetwerk van zelfstandige danscentra die danslessen aanbieden speciaal voor jongens. Deze danscentra noemen wij satellietscholen. In alle jongenslessen in de satellietscholen wordt volgens de BOYS ACTION DANCE METHOD(BADM) gewerkt. Vanuit deze lessen worden talentvolle leerlingen uitgenodigd mee te komen doen aan de zaterdagtrainingen van Boys Action in de studio's van ArtEZ Academie voor Theater en Dans in Arnhem.

Link naar Boys Action Dance Method (BADM)

Sateliet-scholen

Dance Skills, Doesburg
De Vloer, Arnhem Zuid
Lindenberg Huis voor de Kunsten, Nijmegen
On Y Danse Theater-Dansstudio, Arnhem Noord
Boys inc., Den Bosch

Selectietrainingen zaterdag en dinsdag

Onder constructie

Techniek
In de eerste plaats noemen wij het 'techniek' en niet 'ballet'. Wij geven de jongens een basis vanuit de gedachte van klassiek ballet en gebruiken wel klassieke muziek. Het doel van de technieklessen is om bewustwording, extensie en articulatie van het lichaam te bevorderen. Naast grondoefeningen werken wij voornamelijk in de 1ste en 2de positie. Bij iedere grondoefening zitten lenigheid en kracht elementen. In de les ligt het accent op draai en sprong technieken. Net als in de andere jongenslessen is het bewegen in de ruimte heel belangrijk. De verbindende passen en diagonalen sluiten goed aan bij de bewegingsdrang van de jongens.

Moderne dans

Acrobatiek

Mijn ervaring is dat jongens graag hun trucjes laten zien. Of het nu op toneel is of aan hun vrienden op school. Om deze trucjes goed te integreren in theaterdans en choreografieën werken we bij acro aan de uitvoering en moeilijkheid van deze elementen. Om dit te bereiken is het erg belangrijk dat de kracht en lenigheid in balans is. Vandaar dat ik het belangrijk vind om niet alleen de elementen te trainen maar ook om de afwerking en kracht te trainen zodat je altijd verder kan werken dan alleen dat element. Voorbeeld: als de handstand al met kromme armen is kan je nooit een flikflak leren. De basis, netheid en kracht zijn dus erg belangrijk. De jongens kunnen in acro goed hun creativiteit kwijt en hebben veel inbreng in de lessen. De acrobatiek lessen bevorderen het doorzettingsvermogen, core stability en partnerwerk.

Breakdance

Samenwerking tussen ArtEZ en Boys Action

Onder constructie

Beschermheer Ed Wubbe

Ontstaan van Boys Action

Onder constructie

Wil en Elise Boom

Gemeente Arnhem 26 juni 2022

Koninklijke Onderscheiding voor Wil en Elise Boom van Boys Action
Het echtpaar Wil en Elise Boom kreeg zondagavond uit handen van locoburgemeester Mark Lauriks een Koninklijke Onderscheiding. Zij werden beiden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau vanwege hun belangrijke bijdrage aan dansonderwijs voor jongens.
Boys Action
20 jaar geleden begonnen Wil en Elise Boom samen met danslessen speciaal voor jongens. In plaats van de jongens zich aan te laten passen aan de dans, pasten zijn de dans aan de jongens aan. In een wereld waarin weinig ruimte was voor mannen groeide Boys Action uit tot een groot succes. Vele dansscholen uit de regio sloten aan en samen met ArtEZ werd er een programma voor jongens op de vooropleiding gemaakt.
Met Boys Action maakten Wil en Elise Boom ruimte voor mannen in de danswereld. Vandaag de dag dansen er wereldwijd nog steeds mannelijke dansers die ooit hun eerste danspassen maakten bij Boys Action. Mark Lauriks: “Wil en Elise Boom zijn niet alleen een voorbeeld voor de danswereld, zij zijn een voorbeeld voor ons allemaal. Want met Boys Action gaven ze vele jongens niet alleen een plek binnen de dans, ze gaven ze een thuis. Ze lieten deze jongens de schoonheid en het verheffende van dans ervaren. Ze maakten een plek waar je kon zijn wie je wilde zijn. Zoals het iedere Arnhemmer gegund is om zonder voorbehoud hun beste ik te worden.”
Verrassing
Onlangs droegen de heer en mevrouw Boom hun dansschool en Boys Action over aan hun dochter Mischa Boom. Het echtpaar werd tijdens de jubileumvoorstelling van Boys Action in het Stadstheater door locoburgemeester Mark Lauriks verrast met de Koninklijke Onderscheiding.