Fasering Boys Action

Basisschool Vanaf brugklas vanaf 3e klas
BADM danscentra (1 uur) X X X - Jongens die geen BA lessen volgen
Dinsdag (2 uur) 1 x techniek + 1 x acro X - Jongens die BA lessen volgen
Donderdag (2 uur) 1 x techniek + 1 x moderne dans (Momenteel zijn er geen jongens hiervoor geselecteerd.) X - Jongens die BA lessen volgen X - Jongens die BA lessen volgen
Zaterdagtrainingen (3,5 uur) techniek, acro, break dance, moderne dans X - Jongens die BA lessen volgen X - Jongens die BA lessen volgen X - Jongens die BA lessen volgen

Wat is Boys Action

 • BOYS ACTION is een talentontwikkelingsnetwerk van zelfstandige danscentra die danslessen aanbieden speciaal voor jongens.

  • De zelfstandige danscentra noemen wij satellietscholen
  • In alle jongenslessen in de satellietscholen wordt gewerkt volgens de BOYS ACTION DANCE METHOD (BADM)
  • Vanuit deze lessen worden talentvolle leerlingen uitgenodigd mee te komen doen aan de zaterdagtrainingen van Boys Action
  • Deze zaterdagtrainingen vinden plaats in de studio's van ArtEZ Academie voor Theater en Dans in Arnhem. Daar krijgen zij lessen in o.a. klassieke techniek, acrobatiek, breakdance en moderne dans
  • Het curriculum van de BADM en de zaterdagtrainingen vullen elkaar aan. Het volgen van jongenslessen bij één van de satellietscholen heeft daarom de voorkeur boven het volgen van lessen bij niet aangesloten dansscholen


  In onderstaande gevallen kunnen dansers van niet aangesloten dansscholen meedoen aan de zaterdagtrainingen van Boys Action:

  • In het geval dat er geen BADM danscentra bij jouw in de buurt is. Je schrijft je dan in voor een technischeles bij een dansschool bij jouw in de buurt
  • Indien je het voortraject dans of de vooropleiding dans bij ArtEZ volgt, kun je wel de zaterdagtrainingen volgen, maar is afgesproken dat de activiteiten van ArtEZ voorrang hebben op de activiteiten van Boys Action. Dit kan resulteren in het niet mee kunnen doen in de producties van Boys Action


  Vanaf de brugklas worden jongens geselecteerd om doordeweeks een extra klassieke techniekles en acrobatiekles bij ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten te volgen. Voor technisch getalenteerde jongens uit deze groep wordt het curriculum, vanaf de derde klas van de middelbare school, verder uitgebreid met een speciale klassieke techniekles en moderne dansles doordeweeks. Voor deze jongens is het dan niet meer nodig de jongenslessen in één van de satellietscholen te volgen.

  De stichting Boys Action zet zich in voor het ontwikkelen van danstalent zonder hoge kosten voor de ouders/verzorgers. Daarom is de ouderbijdrage op een minimum gesteld(zie gesteld (zie het kostenoverzicht hieronder). Deze bijdrage staat los van de lesgelden van de satellietscholen.

  Het is niet de bedoeling, noch in het belang van Boys Action om leerlingen van de satellietscholen waar wij mee samenwerken weg te trekken. De aanwezigheid van deze jongens in die groepen heeft twee voordelen: enerzijds blijven zij daarmee voldoende getraind volgens de BADM, anderzijds vormen zij een rolmodel voor medeleerlingen van de lessen in de betreffende danscentra.

Hoe kan ik mij bij Boys Action aansluiten?

Om in aanmerking te komen voor de zaterdagtrainingen en producties van Boys Action zijn er drie mogelijkheden:

 • je volgt al les bij De Lindenberg, De Vloer Arnhem, VHD Den Bosch, Dance Skills Doesburg en On Y Danse Arnhem en je wordt gevraagd om mee te doen
 • je staat al ingeschreven bij een andere dansinstelling: dan kun je een aantal proeflessen volgen als auditie. Aan de hand van het resultaat van de proeflessen kun je toegelaten worden. Eenmaal aangenomen is het wenselijk om bij je eigen instelling te blijven trainen. Indien je ergens anders les volgt is het niet meer mogelijk om aan hun producties/activiteiten mee te doen
 • je heb nog geen danservaring: je moet eerst een proefles volgen. Indien je positief beoordeeld wordt, wordt je geadviseerd om je in te schrijven voor trainingslessen bij een dansinstelling en kan je gelijk instromen

Hoe moet ik mij kleden?

Klassieke techniek - Korte zwarte broek, zwarte hemd, zwarte sokjes
Moderne dans - Zwarte joggingbroek, zwarte hemd en zwarte sokken
Break dance - zelfde als modern maar met dans sneakers aan (geen straatschoenen)

Ontstaan van Boys Action

BOYS ACTION is een stichting en heeft als doel theaterdans bij jongens te promoten en onder de aandacht te brengen. Dit proberen wij te bereiken door:
Het geven van danslessen speciaal voor jongens, waarbij de didactiek gericht is op hun motoriek, cultuur en belevenis
Het maken van Theater dans producties en deze presenteren in theaters
Culturele uitwisselingen met vergelijkbare organisaties in binnen- en buitenland

De jongens die bij BOYS ACTION dansen variëren in de leeftijden van vanaf 8 tot circa 20 jaar.
Choreograaf en dansdocent Wil Boom maakt in zijn choreografieën voor BOYS ACTION gebruik van elementen uit moderne dans, break dance, acrobatiek en turnen.
In 2002 zijn wij gestart met onze eerste productie 'Boys Only' waarbij ruim 60 jongens op het toneel dansten. Met een selectiegroep van 7 jongens hebben wij drie gastoptredens verzorgd met de choreografie ‘If Only We Could Fly’ in het Vantaa Dancing Boys Event in Helsinki, Finland.

Op 23 mei 2003 ging onze tweede productie 'Boys meet Girl' in première, waarbij ongeveer 70 jongens dansante ontmoetingen hebben met een paar meisjes.
Wij hebben van 11 t/m 19 juni 2003 met een selectie groep van 9 jongens en 1 meisje Nederland vertegenwoordigd tijdens het Kuopio Dance Festival in Kuopio (Finland) met de choreografie 'Into These Arms', een zogenaamde 'rapopera'. De jongens hebben daar danslessen gevolgd in een speciaal danskamp voor jongens.

Tevens hebben wij op 26 en 27 september 2003 met dezelfde selectie groep en dezelfde choreografie Nederland vertegenwoordigd met een presentatie tijdens de manifestatie 'Venster op Nederland' / 'Dagen van de Nederlandse Cultuur' in St. Petersburg in het kader van het 300-jarig bestaan van de stad. Op zondag 2 november hebben wij onze RapOpera uitgevoerd in het Holland Dance Festival in het Spuitheater in Den Haag.

Vanaf 2003 zijn de aantal jongensgroepen die les volgen volgens de 'Boys Action Dance Method' bij diverse instellingen gegroeid. Boys & Girls move Amsterdam, Dance Skills Doesburg, Kunstbedrijf Arnhem, On Y Danse Arnhem, De Lindenberg Huis voor de Kunsten Nijmegen, Balletschool Les Papillons Groesbeek, Cultuurplein Noord Veluwe Epe en Muzehof Zutphen bieden tegenwoordig jongenslessen aan.

In 2008 is bij alle jongens van het Finse Nationale Balletschool een avondvullend productie van Boys Action repertoire ingestudeerd. Deze productie is in samenwerking met de dansers van Boys Action tijdens de DACI conferentie in het Lucent Danstheater in Den Haag uitgevoerd.

Een uitvoering tijdens het bezoek van 58 personen van Boys Action in 2009, ter gelegenheid van de Geraer Ballett-tage, werd bezocht door de burgermeester van Arnhem, zusterstad van Gera.

In 2011 vierde Boys Action haar 10 jarig jubileum met een collage van het opgebouwde repertoire. Tijdens de zomer van 2012 heeft Boys Action het Festival de Avignon met 33 dansers bezocht. Naast trainingen werd er dagelijks 2 straat optredens met groot succes gepresenteerd.

Tegenwoordig is de groep uitgebreid tot circa 40 jongens. Er wordt iedere zaterdag getraind in de studio's van ArtEZ Dansacademie. Boys Action danst tegenwoordig diverse choreografieën van o.a. Ed Wubbe, Mischa Boom, Rudsel Cameron en Sophie Jetten. Ook wordt er jaarlijks een voorstelling verzorgd met meer dan 150 jongens op toneel. Deze jongens zijn afkomstig van diverse cursussen verspreid over Gelderland.

Boys Action heeft ook een samenwerking met ArtEZ vooropleiding dans en heeft een dans methode ontwikkeld die ook onderdeel is binnen de didactiek lessen van de ArtEZ Docentenopleiding.

Boys Action Dance Method, netwerk en satelietscholen

BOYS ACTION is een talentontwikkelingsnetwerk van zelfstandige danscentra die danslessen aanbieden speciaal voor jongens. Deze danscentra noemen wij satellietscholen. In alle jongenslessen in de satellietscholen wordt volgens de BOYS ACTION DANCE METHOD(BADM) gewerkt. Vanuit deze lessen worden talentvolle leerlingen uitgenodigd mee te komen doen aan de zaterdagtrainingen van Boys Action in de studio's van ArtEZ Academie voor Theater en Dans in Arnhem.

Link naar Boys Action Dance Method (BADM)

 

Sateliet-scholen


Dance Skills, Doesburg
De Vloer, Arnhem Zuid
Lindenberg Huis voor de Kunsten, Nijmegen
On Y Danse Theater-Dansstudio, Arnhem Noord
Boys inc., Den Bosch

 

Convenant tussen ArtEZ en Boys Action

Video materiaal